ул. Енос 6 (до Здравната Каса)
София,
България
23.3261811
42.6883446
UserLikes
Име: ДЕНОНОЩНА СТОМАТОЛОГИЧНА ХОЛИСТИЧНА КЛИНИКА ВЕДРА ДЕНТАЛ
Адрес: София, ул. Енос 6 (до Здравната Каса)
Телефони: text to image
Уеб сайт: http://www.vedradental.com
E-mail: text to image
Отрасъл: Стоматологични центрове
Дейност:

Денонощна Стоматологична Холистична Клиника Ведра Дентал

Ключови думи: денонощен стоматолог, дежурен зъболекар, денонощни зъболекарски кабинети, денонощен стоматологичен център, клиника

Естетика

Обикновено свързваме понятието естественост с хармония, с неща, идващи от природата и все още неувредени. Този творец е труднодостижим, а засега ние хората, и в частност стоматолозите, се стараем просто да й подражаваме, когато са настъпили нарушения в тази естественост. Хармоничността и хармоничните пропорции, за разлика от красотата (абстрактно понятие), могат да бъдат измерванани, а оттам – възпроизведени до малки детайли.
Да вземем за пример човешкото лице – съществува една равнопоставеност между трите лицеви етажа (горен – от началото на косата до основата на носа между веждите; среден – до върха на носа; долен – до върха на брадичката. Те винаги трябва да се отчитат от зъболекаря, тъй като промените им говорят за съответни проблеми. Съществува пропорция и ширината на крилата на носа (двете ноздри) и разстоянието между двата горни кучешки зъба.
Нарушенията в естетиката са резултат от: проблеми със зъбите, нарушения в червената естетика и грешки в стоматологичното лечение.
Първите могат да бъдат: промени във формата, размера, местоположението, релефа, цвета, структурата и броя на зъбите. Променената форма, размер или повърхностен релеф са най-често свързани с влияние на млечен зъб върху постоянния зародиш, а също могат да бъдат и генетична аномалия – инвагинации (нагънати или вгънати зъби), микро- или макродонтия, които са по-генерализирани и обхващат целия зъб. Нарушенията в структурата на емайла, дентина или целия зъб водят до различни по тежест хипоплазии – недоразвития в структурата на твърдите тъкани. Те са най-често вродени, но могат да се обострят от вредни въздействия върху зъбните зародиши в периодите на тяхното оформяне. В резултат зъбите са с различна по степен мекота и много бързо се рушат под въздействието на външни фактори.
С термина избелване на зъби се означава промяната в интензитета (наситеността) на зъбите в една човешка уста спрямо предишното им състояние. Това става под въздействието на свободните радикали на пероксида (активния компонент на различните избелващи системи) и води до извличането на хроматогенни вещества от зъбната повърхност. Такива са пигментите в някои храни и напитки, а също и редица изкуствени оцветители в хранителната индустрия. Силни естествени пигменти (танини, теини и др.) се съдържат в червеното вино, кафето, черния чай, какаото, колата.
Бондингът (композитна или фотополимерна фасета, изградена директно или индиректно с участието на зъботехническа лаборатория, а също и козметични корекции на предните зъби с фотополимер/фотокомпозит/композит) е естетична процедура, която постига естественото възстановяването на дефекти по зъбите, свързани с нарушения на формата, цвета и отношенията на зъбите в малко посещения (дори само едно) на достъпна цена. При този метод се ползват фотокомпозитите като изграждащо средство, а това може да стане в едно или две посещения. В първия случай след подготвяне на зъбната повърхност фотополимерът се нанася послойно и моделира в кабинета от зъболекаря и пациентът си тръгва със завършен случай. Така могат да се възстановяват различни проблеми: счупен зъб или част от него; разстояния между зъбите; неправилна форма – разлики в големина или форма спрямо околните зъби; променен цвят; обширен кариес; нарушения по зъбите в резултат от вредни навици и др.
Керамичните (порцеланови) фасети са сред най-съвременните естетични конструкции, изработени изцяло от биологично поносими и естествено хармонизиращи се със зъбите керамики. Макар материалът при тях, керамичните и металокерамичните коронки (отгоре) да е еднакъв, фасетите се отличават значително от останалите. Това, което ги прави уникални, е че те са дебели само между 0,3-0,7мм, докато при другите конструкции тази дебелина е между 1,5-2мм. Ето защо те са много деликатни и неинвазивни – щадят зъбите; тази им тънкост позволява сливането им с подлежащата естествена зъбна тъкан - дентина, което ги превръща в практически невидими възстановявания по зъбите. Освен това зъбните фасети най-често заемат само външната видима повърхност на зъба, а това също го щади от изпиляване. При тях обаче се изисква висока кариес резистентност и отлична лична орална хигиена, за да не се развият процеси по непокритите с керамика зъбни повърхности.
Съвременните керамични корони са еталон за естетично лечение в стоматологията – при тях няма разлика от естествените зъби, тъй като липсва метален скелет. Много холивудски звезди се обръщат именно към тях за да подобрят усмивката си. Тези коронки съчетават отличната естественост във вида си с достатъчна предвидима трайност и здравина. Съществуват основно два метода за изработване на изцяло керамични коронки – послойно нанасяни или пресовани. При първия коронките се изработват върху модел по прецизен отпечатък от устата на пациента, съчетан с точното определяне на позицията на долна челюст (“захапката”) – нанасят се с четчици поетапно и се пекат до постигане на крайния резултат. Основата се изработва от по-устойчива керамика, а в горните слоеве се набляга на естетиката. При втория метод върху модела се оформя коронка от восък, който впоследствие се опакова и нагрява. На мястото му се поставя керамиката и се изпича наведнъж. След като короната е готова се нанасят оцветяващи нюанси най-отгоре – нещо като постоянни бои. Тези коронки-керамични/порцеланови зъби са по-здрави от първите, ето защо са удачен избор и за задни зъби или за изцяло керамични естетични мостове с циркониев или алуминиев неметален скелет. Естетиката при тях е отлична, но при послойно нанесените резултатът е най-индивидуализиран – затова те са методът на избор в предния видим участък.
С този термин се обозначава влиянието на меките тъкани (устна лигавица и венци) в цялостния естествен изглед на съзъбието. Тя има три аспекта: влиянието на меките тъкани върху зъбите, на зъбите върху меките тъкани и на стоматологичните манипулации върху меките тъкани. В първия случай едно венечно заболяване (гингивит) води до промяна в цвета на венците – зачервени, синкави; формата им – подути, отлепени от зъба, скъсени – при оголване, хипертрофирали – увеличени и покриващи зъбите,кървящи и т.н. Ако впоследствие се засегне и костта – пародонтит – настъпват сериозни оголвания и се открива кореновата повърхност, която е тъмно жълта в сравнение с емайла на коронковата част, а и лесно натрупва зъбен камък, тъй като е по-грапава. Венците драстично се отдръпват и всичко това влошава естетиката. Съществуват и случаи с недостатъчна венечна тъкан особено около предните зъби или теглещи задръжки на езика и устните – френулумите, а това води до рецесии (оголвания на зъбите) – в такива случаи е необходима пластика.

 
Открийте ни в Google+